søndag 24. mars 2013

Vin og slåbrok i Napa Valley

Det er oktober og på vår to uker lange ferie i San Fransisco og områdene rundt legger vi opp til en fire dagers tur til vindistriktet Napa Valley.

98% av all vineksport fra USA kommer fra California,og da er det Napa Valley, Sonoma og Mendocina som gjelder. Napa Valley er den største med over 400 små og store vingårder. Dalen er dog ikke så stor og du kan kjøre igjennom hele på 3-4 timer med noen vinstopp. Vi velger derimot å ta det litt mer piano.

Når det gjelder vindruer er Zinfandel, eller Primitivo som den kalles i Europa, den mest kjente i California. Av denne druen lages det ulik type vin. Men i tillegg produseres det vin av de kjente blå druene Cabernet Sauvignon, Shiraz og Pinot Noir og de grønne Chardonnay og Riesling.


Napa Valley er egentlig ikke så stor. Du kommer deg igjennom den på bare noen få timer med vinstopp. Vi gjorde stopp i Napa by, Yountville og Calistoga i tillegg til et par tilfeldige stopp underveis. For lite turister, god vin og mye sjarm anbefales "Calistoga" helt nord.

Etter å ha leid bil i San Fransisco legger vi ut på turen mot Napa Valley. Vårt første stopp blir Napa by. Den største byen i dalen. Vi legger oss inn på et motell til en billig penge: Chablis in (3360 Solano Ave.). Det er bare en kort tur ned til sentrum og vi tilbringer kvelden på en liten vinbar der vi drikker noen av dalens utvalgte.

Bil er billig å leie i USA, og du får mye for pengene. 











Neste dag er det klart for det store prosjektet. Når ettermiddagen kommer er byen Calistoga målet. Før det gjelder det å plukke ut noen gode vinsteder for prøvesmaking. Vi merker ganske raskt at vin er big business i Napa Valley. De fleste stedene kombinerer vinsmaking og souvenirshop, og vinsmaking koster ikke lite. Vi gjør et par random vinstopp langs hovedveien i dalen, Silverado Trail. Ingen av oss er ultimate vinkjennere, men vi er foreløpig ganske enige om at vinene vi smaker på er ganske like på smak og skiller seg ikke ut på noen spesiell måte. Vi leter litt etter det mer autentiske når vi kjører videre opp dalen.

En del steder oppover dalen kombinerer vinsmaking og massive souvenirshops. 

Et italiensk slott i Napa Valley er kanskje ikke det mest autentiske i dette området, men allikevel lar vi oss fascinere av Castello Di Amoroso (4045 N St. Helena Highway). Et italiensk slott som er bygget av en amerikaner som rett og slett har hentet stein fra Italia til å bygge. Det er sååå kommersielt og dyrt, men allikevel litt artig å besøke de ulike rommene, bakgårdene, tårnene og vinkjellerne. Sjarmen og omgivelsene gjør mer inntrykk enn vinene vi smaker på.

Selvfølgelig finnes det et italiensk slott i Napa!











Vi nærmer oss hotellet vårt for natten når vi ennå leter etter det autentiske. Vi er litt skuffet og skulle ønske at vi fikk smake på litt mer vin med særpreg. Rett før vi ankommer Calistoga, den lille byen helt nord i dalen, plukker vi heldigvis opp et tips: vingården til Vincent Arroyo (2361 Greenwood Ave, Calistoga). Vinsmakingen foregår i Vincent's garasje. Noe som er helt ulikt de andre stedene vi har vært. Her er det ingen souvenirshop. Alt er lite og menneskene få. Vi får vite at vinene til Mr. Arroyo er meget populære blant amerikanere og 75% av produksjonen blir solgt før det går på flasker! Vinen eksporteres kun til Japan (av en eller annen merkelig grunn), ellers kan den kun kjøpes her! Petite Sirah er signaturvinen på denne lille sjarmerende vingården, men her lages det også Chardonnay, Cabernet, Merlot og Sangiovese.

Den er kun en adresse som gjelder i Napa: 2361 Greenwood Ave

Selveste Mr. Arroyo tar oss i mot i garasjen. Det er sent på ettermiddagen og vi tenker at det vil bli vanskelig å få en tur. Men sjefen sjøl er en vennlig (og litt brisen) kar som tar oss med på en liten tur bak i kulissene. Så starter gratis (!) vinsmaking. Det tar ikke mange sekundene før vi skjønner at vi har kommet til høydepunktet på vår vintur. Vinene smaker noe helt annerledes enn det vi har smakt tidligere i dag. Vi legger en plan om å kjøpe noen flasker hver for å avslutte dagen med en vinaften på hotellet for så å komme tilbake om to dager for å kjøpe opp kvota vår.

Gyldne dråper i garasjen til Vincent Arroyo.
Bare noen få minutter fra Vincent Arroyo ligger vårt hotell som skal huse oss i to netter: Dr. Wilkinson's Motel (1507 Lincoln Ave, Calistoga). Vi vet ikke så mye om hotellet før vi bestiller det. Men vi merker fort at dette er et SPA-hotell. Derfor tilbringes kvelden i hotellets slåbrok mens vi nyter Arroyos viner. Store deler av kvelden brukes på å ta det rette stemningsbildet av tre kamerater i slåbrok som nyter god vin. Det ble heldigvis en fantastisk avslutning på vår ferd oppover dalen.




Neste dag gjør vi noen små utflukter i nærområdene og blir litt bedre kjent med Calistoga. Det tar ikke lang tid. Calistoga er en liten søvnig by med én hovedgate. Her er et par butikker, bensinstasjon og én bar: Susies Bar. Det er ikke mange turister som kommer så langt nord opp i Napa Valley. Men vi er glade for at vi har gjort det. Det er deilig å være litt unna det største turisttråkket og heller nyte god vin og byoriginaler.

Calistoga er en deilig søvnig by. Men se opp for toget som krysser den ene hovedgata.

Området rundt byen er kjent for sin aske fra vulkanen Mt. Saint Helena. Av denne lages det leire som skal være helsefrembringende, og derfor er Calistoga og områdene rundt kjent for sine mudbath. Siden vi nyter hotellets slåbrok tenker to av oss at vi like gjerne kan hoppe i møkka. Derfor tilbringer vi ca. tre timer på hotellets mudbath. Ingen av oss har erfaring med SPA og vi føler vel oss litt utilpass der vi går rundt nakne fra stasjon til stasjon. Men vi kommer raskt inn i det og nyter badekaret med møkk, boblebad, badstu og massasje.

Noen ganger må du bare ta "hele pakka". Har ingen annen unnskyldning.

Før vi kjører tilbake til San Fransisco neste dag kjøper vi opp kvota hos Vincent Arroyo, lykkelige over at vi fant gullet i Napa Valley. Men litt triste over at vi ikke vil få tak i disse flaskene igjen, med mindre vi drar tilbake hit.

Tur: San Fransisco og Napa Valley, oktober 2010







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar