Nord-og Sør-Amerika

Her er en samling av alle innlegg fra Nord- og Sør-Amerika

Californication - del 3


Det er klart for siste innlegg om vår tur i California. Siste stopp er byen San Fransisco som har blitt min nye favorittby. Jeg har mange opplevelser fra byen over to år, men her kommer høydepunktene fra når vi var der første gang.


Under hele oppholdet overnattet vi hos en kamerat som bor i byen, noe som selvfølgelig gjorde oppholdet ganske spesielt. Vi fikk oppleve ting som kanskje ikke alle turister finner frem til første gang de er der.

North Beach

Bydelene i byen er spennende å vandre rundt i. North Beach byr på mange gode spisesteder, barer og butikker. Denne bydelen ble oppdaget av italienske fiskere og beat-poeter for mange år siden, og sporene fra dette er tydelige. Det er mye herlig gatekunst å se og vi besøkte legendariske italienske cafeer som Café Trieste og Tosca Café. En av USA's mest berømte bokhandlere, City Lights Bookstore, ligger også her. Her har jeg vært innom to ganger. Alene sikret jeg meg flott utsikt over byen fra Teleraph Hill og tårnet Coit TowerColumbus Ave er hovedgaten som skjærer igjennom North Beach, men det er i sidegatene du får de beste matopplevelsene og de mest spennende butikkene. Vi likte oss i de øvre delene av Grant Ave og Washington Street.



The Mission

Denne bydelen besøkte vi veldig kort under dette oppholdet, men vi har heldigvis tilbragt mye mer tid her senere. Noe jeg er glad for.  Du vet aldri hva du kommer over i The Mission. Denne bydelen finner du de særeste byorginalene i sammen med et multikulturelt samfunn. Valencia street er kanskje den mest trendsettende gaten i hele byen med mange spennende butikker. Det er et hav av spisesteder her, fra mange forskjellige verdenshjørner. La Taqueria (2889 Mission st.) serverer den beste meksikanske maten jeg noen gang har spist.

Gatekunsten i denne bydelen er en stor severdighet i seg selv. Vi vandret rundt lenge på jakt etter gode bilder av gatekunst. Vi slappet av i flotte Dolores Park. Vi fikk ikke med oss den årlige Hunky Jesus Contest men fikk overvære tåken som lagde et lite spøkelseskip av et tv-tårn!



Golden Gate

Man kan ikke være i San Fransisco uten å besøke den mektige Golden Gate Bridge. Et fantastisk fotoobjekt både lang og nær avstand. Heldigvis kan det komme mye tåke i området rundt byen. For  synet av broen dekket i deler av tåke er helt spesielt.  Du kan både gå (tar lang tid), sykle og ta buss over broen. Vi gikk et godt stykke inn på broen og fikk en formidabel utsikt over Bay Area.



Fishermans Warf

Bryggene ved havnen tiltrekker mest turister og er egentlig en skikkelig turistfelle. Men om man synes det er gøy med seler, tivoli, sukkerspinn og familier som krangler: værsegod!

Alcatraz

Som jeg har nevnt i tidligere innlegg føler man som turist at man virkelig får valuta for pengene på ferie i USA. Det samme gjelder fengselsøya Alcatraz. En audio tour som forteller om dramatiske hendelser ved noen av USA's verste forbrytere er et must. Vi reserverte billetter på forhånd, og brukte lang tid. Det er mye å se og høre. Jeg ble rett og slett fengslet av de spennende historiene om fangene i fengselet.

Alcatraz må besøkes.


Chinatown

Litt mindre masete enn i New York. Litt mer sjarmerende. God mat til en billig penge. Man bør ta seg en tur innom Chinatown.

Husene

Ved siden av den berømte trikken er nok byen mest kjent for de smale viktorianske husene. Du kan se de flere sider. Men de er på sitt fineste ved Alamo Square. Her ligger de på rekke og rad. Vi spiste en god lunsj i Buena Vista Park med utsikt mot de berømte "Painted Ladies" som ligger rett ved.



Vår reise i California ble avsluttet med fem dager i San Fransisco. Heldigvis dro vi tilbake bare et år etterpå og brukte nesten to uker i byen. Men det får det blogges om senere.

Tur: Bilferie i USA, 2009



Californication - del 2


Vi har lagt Los Angeles og Santa Barbara bak oss og fortsetter reisen oppover Highway 1 mot San Fransisco. Det er mye å se oppover og litt vanskelig å velge ut det beste. Men flott natur, strand og severdigheter fikk vi med oss.

Solvang

Bare en kort biltur unna Santa Barbara ligger Solvang. Byen ble funnet av dansker første gang i 1911 og siden den gang har den lille byen vært bebodd av dansker og deres etterkommere. Dette er en liten koselig by for et raskt stopp. Restaurantene og butikkene i byen selger selvfølgelig dansk mat og danske produkter. Vi tilbringer kun noen får timer i denne byen før vår ferd går videre oppover H1.




Pismo Beach og San Luis Obisbo

Vi ønsker oss litt strandliv i noen dager og plukker ut Pismo Beach og området rundt. Byen rundt har litt 1950-talls retropreg, og stranden er stor og fin. Vannet grøssende kaldt! Vi strever litt med å finne overnatting i strandområdet og velger ut San Luis Creek Lodge (1941 Monterey St) i San Luis Obisbo. Stedet er en del dyrere enn det vi hadde forestilt oss, men vi hygger oss med herskapelige rom: himmelsenger, innepeis. Vi får følelsen av å bo på en hytte i de sveitsiske alper.

Vi bor herskapelig på en Lodge.
Flott solnedgang på Pismo Beach
Greit med en advarsel selvom det er lenge siden.









Rett i nærheten ligger også Avila Beach som vi besøker en dag, som ikke er så ulik Pismo Beach. Allikevel har begge områdene mange turister og her må man bare regne med overpriset mat.

Big Sur

Når vi nå fortsetter vår ferd oppover Highway 1 kjører vi igjennom fantstiske Big Sur. Dessverre ødelegger en del tåke for oss oppover på turen, men vi får med oss noe av den storslåtte naturen. Det er ingen trafikklys i Big Sur, ingen banker og når solen går ned er det kun månen og stjernene som opererer som gatelys.

Uheldigvis for oss kommer tåken når vi kjører igjennom storslåtte Big Sur


Hearst Castle

Ganske tidlig på etappen legger vi innom en anbefalt severdighet: Hearst Castle. Mediemogulen William Hearst fikk sitt slott bygd på tidlig 1900-tallet og bodde her med koner, elskerinner, tjenere og alle de spesielle dyrene som han hadde i sin egen dyrehage rett ved slottet. For å se de overdådige rommene, de fantastiske romerske badene, og de storslåtte hagene må du melde deg på en tour. Vi reserverte noen dager i forveien, men det er ikke sikkert det er et must. Som vi opplevde i LA: vi får virkelig valuta for pengene her. En overraskene fascinerende opplevelse!

Vanskelig å ikke la seg imponere av Hearst Castle




Elefantseler

Rett ved Hearst Castle, langs H1 stopper vi opp for å se de store elefantselene. Dette er et av de få stedene i verden det er mulig å se slike seler.

Vi gjør et par pit-stop oppover Big Sur før vi ankommer neste overnattingsstopp på turen oppover mot San Fransisco.


Elefantseler

Monterey

Det som drar flest turister til Monterey er det store akvariet (886 Cannery Row) som har mange forskjellige fisker og sjødyr. Vi brukte en god del timer her før vi vandret litt i de pittoreske gatene der jeg vil si at masseturismen hadde et lite preg. Vi strevde litt med å finne overnatting sentralt til ok pris og havnet derfor på et lite motellområde i utkanten av byen (N Fremont 2227). Her fikk vi en følelse av å være naboen til Norman Bates i American Psycho.



Fikk noen nye kompiser i akvariet.

En formidabel detour

Neste dag går turen til San Fransisco, men før vi ankommer byen rekker vi en fabelaktig detour. Vi spiser lunsj på Duarte's Tavern (202 States Rd) i den lille byen Pescadero. Her er det akkurat som i amerikanske westerfilmer: Sally Jo serverer pannekaker og burgere til landsbyorginaler og cowboyer. Gamlefar serverer sterke drinker til de slitne innbyggerne ved den nedslitte baren.

Verdt en omvei: Duartes Tavern.

I ettertid har jeg tenkt at det er mye mer som vi burde kanskje fått med oss på veien oppover, som et overnattingsstopp i Big Sur, Santa Cruz, den lille byen Carmel. Men det får bli neste gang. Nå er vi klare for San Fransisco!
Californication - del 1

Jeg har vært i California to ganger. Første gang, i 2009, la jeg og to kamerater ut på en tre uker lang ferie der bilferie i California blant annet stod på programmet. Her er første innlegg, av i alt tre, om våre opplevelser i den amerikanske staten.

Los Angeles

Fra Las Vegas ankom vi Los Angeles. Som vi hadde både lest og hørt om føltes byen veldig stor og uoversiktlig. Dette inntrykket forandret seg dessverre ikke etter å ha vært der i fire dager. Samtidig synes jeg byen mangler en del sjarm som for eksempel San Fransisco og New York har. I tillegg er byen så stor at det er vanskelig å få oversikt samt komme seg rundt til de forskjellige stedene uten bil. Det er laaaaange avstander i byen.

Allikevel tenker jeg at det er litt som med andre byer, at man må bruke tid i byen for å like den. På de fire dagene vi var der opplevde vi mye. Men ikke mer enn det aller nødvendigste. Fire dager var nok.

Siden byen er så stor som den er kan det være lurt å tenke igjennom hvor man bør bo. Hva er de gode områdene? Hva er sentralt? Vi la oss inn på hostellet Banana Bungalow (Fairfaxe ave), der vi fikk privatrom. Billig og enkelt, men allikevel veldig sentralt. Dette stedet ligger i Melrose, og Melrose Ave er like i nærheten. En gate med butikker, restauranter og barer som man faktisk kan oppdage til fots. Melrose ligger heller ikke så langt unna Beverly Hills. Vi prøvde oss på en gåtur fra hostellet vårt og til The Hills, men glemte  de lange avstandene til tross for at det er nabobydelen på kartet. Det ble en taxi hjem igjen...


En vandring i Beverly Hills kan være fint for å se rike tenåringer og for å se på klær som er for dyre til å kjøpe. 

Vår lokale lille perle av en stambar ble The Dime som ligger litt lenger ned i Fairfax ave. Her var det lite turister, mange lokale og en veldig hyggelig bartender som mikset gratis drinker til oss. I samme gate ligger legendariske Canters (419 N Fairfaxe Ave) En diner som er mest kjent for sine legendariske besøk av kjente mennesker. Dette er blant annet Guns N´ Roses stamsted.

Hvis du bor i Melrose bor du i et fint område. Og du kan dessuten av og til  slippe å kjøre bil for å gå  på restaurant, café eller bar.

I gå-avstand fra Banana Bungalow ligger den meget bra tapasrestauranten Cobras & Matadors (7615 Beverly Blvd). Her kan du kjøpe en god vin fra butikken ved siden av og ta den med inn på restauranten. Etter et raskt søk på nettet går det rykter om at restauranten skal stenge, men at eieren skal åpne en ny restaurant i samme område.

Bil er et must i Los Angeles, særlig hvis du skal være der bare i noen dager. Hvis du ikke har bil vil du ende opp med å bruke halve dager på å komme deg fra til A til B. Derfor benyttet vi alltid bil når vi skulle oppleve severdighetene.

Santa Monica og Venice Beach 

Et besøk til Santa Monica-stranden er en fin tur. Rett ved ligger også Santa Monica Pier som har en del restauranter, tivoli og snåle gatemusikanter av variert kvalitet. Fra stranden kan du gå til tidenes freak show: Venice Beach. Her er det først og fremst menneskene som er attraksjonene: wannabee Schwartzenegger, slangemann i speedo, muskelbunter med heldekkende tatoveringer og sikher på rulleskøyter. Her er stedet hvis du vil bli spådd, få en obskur hårsveis eller ta en ekstrem tatovering. Eller du kan gjøre som oss: observere det menneskelige sirkuset.

Mitch Buchannon var ikke på jobb denne dagen.

Star struck

Er ikke veldig stolt av det. Men en biltur med guidebok til kjendisens villaer og en GPS som finner riktig sted var litt artig. Selvfølgelig ser man ikke så mye annet enn garasjen til kjentfolket.

Keanu Reeves hadde ikke tatt inn avisen denne dagen.

Universal Studios

Temaparken til Universal Studios anbefales. Som alt annet i USA: dette er stort! Her bruker man lett en hel dag. Høydepunkter: Waterworld live showStudio Tour på diverse filmsett, Mummy Ride (tidenes adrenalin kick for unge Borgås), Jurassic Park tømmerrenne og Terminator -show.

Tidenes dårligste film. Men vannshowet til "Waterworld" var det tommel opp for.

Sunset Blvd

Berømte Sunset Strip har vært en berømt lekeplass for natteranglere siden de tidlige 1920-årene. Her ligger de legendariske perlene på rekke og rad: Whisky-a-Go-Go (USAs første diskotek og lunsjsted for kjente rockeband), House of BluesRainbow Room og Viper Room (nattklubb eid av Johnny Depp).

Legendarisk sted

Hollywood 

Midt i gryta ligger Walk of fame og Kodak Theatre (der Oscarutdelingen er). Ok å se stjernenes navn på bakken, men ærlig talt: oppskrytt og en skikkelig turistfelle.



Ikke langt unna Walk of fame ligger den kjente sushirestauranten, Geisha House (6633 Hollywood Blvd), som eies av Ashton Kutcher. Maten var ok, men her handler det nok mer om å bli sett. Litt oppskrytt.

Hollywoodskiltet

En biltur opp til åsene kan føre deg til det kjente Hollywood-skiltet. Det er forbudt å komme helt nær, men du får en flott utsikt fra Hollywood Highland.En biltur oppover Mulholland Drive anbefales for enda mer utsikt over den store byen.




Santa Barbara


Hvis du skal kjøre fra Los Angeles til San Fransisco, eller omvendt, anbefales kystveien Highway 1. Mye på grunn av de små stedene underveis, men mest av alt: den fantastiske naturen. Vårt første stopp langs Highway 1 ble Santa Barbara. Denne lille byen har lenge fått tilnavnet den amerikanske riviera på grunn av de små husene med rødt tak og middelhavs-stemning. Vi la oss inn på Hotel State Street (121 State Street). Hotellet ligger kun to blocks unna stranda noe som er fint. Jernbanelinjen ligger derimot farlig nærme hotellet, og på natten fikk vi følelsen av at toget kjørte igjennom rommet vårt.



Dagene i denne byen gikk stort sett med til å ligge på stranden og slappe av. Personlig synes jeg ikke byen hadde nok sjarm til å sjarmere meg, og tenker at jeg ville ha prioritert et annet stoppested langs Highway 1 neste gang.

Etter to døgn i Santa Barbara fortsetter bilturen oppover Highway 1 mot San Fransisco. Et nytt innlegg fra Californication kommer.

Tur: Bilferie i USA, 2009





Vin og slåbrok i Napa Valley

Det er oktober og på vår to uker lange ferie i San Fransisco og områdene rundt legger vi opp til en fire dagers tur til vindistriktet Napa Valley.

98% av all vineksport fra USA kommer fra California,og da er det Napa Valley, Sonoma og Mendocina som gjelder. Napa Valley er den største med over 400 små og store vingårder. Dalen er dog ikke så stor og du kan kjøre igjennom hele på 3-4 timer med noen vinstopp. Vi velger derimot å ta det litt mer piano.

Når det gjelder vindruer er Zinfandel, eller Primitivo som den kalles i Europa, den mest kjente i California. Av denne druen lages det ulik type vin. Men i tillegg produseres det vin av de kjente blå druene Cabernet Sauvignon, Shiraz og Pinot Noir og de grønne Chardonnay og Riesling.


Napa Valley er egentlig ikke så stor. Du kommer deg igjennom den på bare noen få timer med vinstopp. Vi gjorde stopp i Napa by, Yountville og Calistoga i tillegg til et par tilfeldige stopp underveis. For lite turister, god vin og mye sjarm anbefales "Calistoga" helt nord.

Etter å ha leid bil i San Fransisco legger vi ut på turen mot Napa Valley. Vårt første stopp blir Napa by. Den største byen i dalen. Vi legger oss inn på et motell til en billig penge: Chablis in (3360 Solano Ave.). Det er bare en kort tur ned til sentrum og vi tilbringer kvelden på en liten vinbar der vi drikker noen av dalens utvalgte.

Bil er billig å leie i USA, og du får mye for pengene. 













Neste dag er det klart for det store prosjektet. Når ettermiddagen kommer er byen Calistoga målet. Før det gjelder det å plukke ut noen gode vinsteder for prøvesmaking. Vi merker ganske raskt at vin er big business i Napa Valley. De fleste stedene kombinerer vinsmaking og souvenirshop, og vinsmaking koster ikke lite. Vi gjør et par random vinstopp langs hovedveien i dalen, Silverado Trail. Ingen av oss er ultimate vinkjennere, men vi er foreløpig ganske enige om at vinene vi smaker på er ganske like på smak og skiller seg ikke ut på noen spesiell måte. Vi leter litt etter det mer autentiske når vi kjører videre opp dalen.

En del steder oppover dalen kombinerer vinsmaking og massive souvenirshops. 

Et italiensk slott i Napa Valley er kanskje ikke det mest autentiske i dette området, men allikevel lar vi oss fascinere av Castello Di Amoroso (4045 N St. Helena Highway). Et italiensk slott som er bygget av en amerikaner som rett og slett har hentet stein fra Italia til å bygge. Det er sååå kommersielt og dyrt, men allikevel litt artig å besøke de ulike rommene, bakgårdene, tårnene og vinkjellerne. Sjarmen og omgivelsene gjør mer inntrykk enn vinene vi smaker på.

Selvfølgelig finnes det et italiensk slott i Napa!















Vi nærmer oss hotellet vårt for natten når vi ennå leter etter det autentiske. Vi er litt skuffet og skulle ønske at vi fikk smake på litt mer vin med særpreg. Rett før vi ankommer Calistoga, den lille byen helt nord i dalen, plukker vi heldigvis opp et tips: vingården til Vincent Arroyo (2361 Greenwood Ave, Calistoga). Vinsmakingen foregår i Vincent's garasje. Noe som er helt ulikt de andre stedene vi har vært. Her er det ingen souvenirshop. Alt er lite og menneskene få. Vi får vite at vinene til Mr. Arroyo er meget populære blant amerikanere og 75% av produksjonen blir solgt før det går på flasker! Vinen eksporteres kun til Japan (av en eller annen merkelig grunn), ellers kan den kun kjøpes her! Petite Sirah er signaturvinen på denne lille sjarmerende vingården, men her lages det også Chardonnay, Cabernet, Merlot og Sangiovese.

Den er kun en adresse som gjelder i Napa: 2361 Greenwood Ave

Selveste Mr. Arroyo tar oss i mot i garasjen. Det er sent på ettermiddagen og vi tenker at det vil bli vanskelig å få en tur. Men sjefen sjøl er en vennlig (og litt brisen) kar som tar oss med på en liten tur bak i kulissene. Så starter gratis (!) vinsmaking. Det tar ikke mange sekundene før vi skjønner at vi har kommet til høydepunktet på vår vintur. Vinene smaker noe helt annerledes enn det vi har smakt tidligere i dag. Vi legger en plan om å kjøpe noen flasker hver for å avslutte dagen med en vinaften på hotellet for så å komme tilbake om to dager for å kjøpe opp kvota vår.

Gyldne dråper i garasjen til Vincent Arroyo.
Bare noen få minutter fra Vincent Arroyo ligger vårt hotell som skal huse oss i to netter: Dr. Wilkinson's Motel (1507 Lincoln Ave, Calistoga). Vi vet ikke så mye om hotellet før vi bestiller det. Men vi merker fort at dette er et SPA-hotell. Derfor tilbringes kvelden i hotellets slåbrok mens vi nyter Arroyos viner. Store deler av kvelden brukes på å ta det rette stemningsbildet av tre kamerater i slåbrok som nyter god vin. Det ble heldigvis en fantastisk avslutning på vår ferd oppover dalen.














Neste dag gjør vi noen små utflukter i nærområdene og blir litt bedre kjent med Calistoga. Det tar ikke lang tid. Calistoga er en liten søvnig by med én hovedgate. Her er et par butikker, bensinstasjon og én bar: Susies Bar. Det er ikke mange turister som kommer så langt nord opp i Napa Valley. Men vi er glade for at vi har gjort det. Det er deilig å være litt unna det største turisttråkket og heller nyte god vin og byoriginaler.

Calistoga er en deilig søvning by. Men se opp for toget som krysser den ene hovedgata.

Området rundt byen er kjent for sin aske fra vulkanen Mt. Saint Helena. Av denne lages det leire som skal være helsefrembringende, og derfor er Calistoga og områdene rundt kjent for sine mudbath. Siden vi nyter hotellets slåbrok tenker to av oss at vi like gjerne kan hoppe i møkka. Derfor tilbringer vi ca. tre timer på hotellets mudbath. Ingen av oss har erfaring med SPA og vi føler vel oss litt utilpass der vi går rundt nakne fra stasjon til stasjon. Men vi kommer raskt inn i det og nyter badekaret med møkk, boblebad, badstu og massasje.
Noen ganger må du bare ta "hele pakka". Har ingen annen unnskyldning.

Før vi kjører tilbake til San Fransisco neste dag kjøper vi opp kvota hos Vincent Arroyo, lykkelige over at vi fant gullet i Napa Valley. Men litt triste over at vi ikke vil få tak i disse flaskene igjen, med mindre vi drar tilbake hit.

Tur: San Fransisco og Napa Valley
År: 2

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar